Monday, March 10, 2008

Великий піст

Коли у преподобного отця запитали: "Що не можна їсти в піст?", він відповів: "Своїх ближніх"
Сьогодні розпочався Великий піст. Мене ця тема зацікавила, адже останнім часом мені вдалось побороти декілька своїх драконів. Так я позбавився нікотинової залежності, зараз я не вживаю алкоголю, і в процесі боротьба з ненормативною лексикою. Але все це було здійснено в різний час, різними методами як результат цілеспрямованого бажання позбавитись конкретної звички (залежності). А піст - це зовсім інше! Це не утримання від чогось, не дієта. Це стан душі, можливість проаналізувати себе та свої вчинки, можливість змінити себе на краще, змінити своє сприйняття світу. Ось такі думки після прочитання статей про піст. Тож далі наведено таку собі солянку з різних джерел інтернету, та подекуди моїх думок про Великий піст.

Піст - це один із сильних засобів для того щоб змінити себе на краще. Це час посиленого утримання від усього поганого і досягнення всього гарного. Цей духовний піст і є головною метою, але він не можливий без тілесного посту. В пості очищається душа, і його треба сприймати з радістю.

Великий піст є найтривалішим та основним із чотирьох багатоденних постів, тому й зветься Великим. Розпочинається після закінчення Масляної, і триває до Великодня протягом семи тижнів. Ділиться на чотири частини: Чотиридесятниця (40 днів), Лазарева субота (Вербна субота, 1 день), Вхід Господа в Єрусалим (Вербна неділя, 1 день) та Страсний тиждень (6 днів). Таким чином, піст триває 48 днів. Цього року піст розпочинається 10 березня і триватиме до 27 квітня.

Що можна вживати під час Великого посту

Табу Великого посту є найсуворіші порівняно з іншими постами. Церковним статутом обмежене вживання продуктів тваринного походження - м’яса, молока, яєць, риби. Якщо протягом Різдвяного посту можна досить часто куштувати рибу та олію, то під час Великого посту рибу можна вживати лише двічі - на Благовіщеня (7 квітня, фіксована дата) та на Вербну неділю (Вхід Господній до Єрусалима , неділя, що передує Великодню). Щодо олії , то її можна додавати до страв лише по суботах і неділях та на великі свята.

У перший день посту – Чистий понеділок і останній – Страсну п’ятницю рекомендується обходитись взагалі без їжі. Протягом посту годиться споживати продукти лише рослинного походження: картоплю та страви з неї, різні супи та каші без вершкового масла, овочі - сирі, варені, консервовані та квашені (помідори, огірки, капусту тощо), консервовані салати (без олії), фрукти та сухофрукти, хліб, крім здоби, горіхи, гриби, майонез (до складу якого не входять яйця) та маргарин (без домішок молокопродуктів). Міцні алкогольні напої, особливо горілка та коньяк, заборонені. Лише у суботу, неділю та на свята дозволяється випити трохи вина. Протягом посту потрібно відмовитись і від залежностей, таких як кава, цигарки, пиво, наркотики, а також від статевих стосунків. Мабуть обмеження повинні стосуватись і різноманітних сервісів типу "ВКонтакте", "Google Reader", "ICQ", "Bash.org" та інших timewaster'ів.

Основні правила посту

  • У перші два дні посту (10 і 11 березня) і останній (26 квітня) рекомендується повне утримання від їжі. А от воду можна пити скільки завгодно.
  • Кожного понеділка, середи і п'ятниці - «суходеніє». Не можна вживати ні варену, ні приготовану на пару їжу. Дозволяються хліб, свіжі, сушені й квашені овочі та фрукти.
  • По вівторках і четвергах дозволяється варена їжа, але без додавання рослинної олії.
  • По суботах та неділях дозволяються вино та олія.
  • На Благовіщення (7 квітня) і у Вербну неділю (20 квітня) дозволяється їсти рибу.
  • У Лазареву суботу (19 квітня) можна поласувати ікрою.

Поради дієтологів

  • Постуйте! За даними статистики, 50 відсотків українців мають зайву вагу. Тому помірне обмеження в їжі й утримання від висококалорійних продуктів принесе лише користь.
  • Підтримуйте себе вітаміно-мінеральними комплексами. Кількість жирів під час посту різко зменшується. А оскільки більшість вітамінів (А, D, Е, К) жиророзчинні, організму їх буде не вистачати.
  • Вживайте збалансовану їжу. Щодня організм має отримувати 100 г жирів, 100 г білків, 400 г вуглеводів. При цьому харчування повинно бути чотири-, і навіть п'ятиразовим, оскільки без білків тваринного походження насичення відбувається значно повільніше.
  • Їжте мед! Завдяки великому вмісту глюкози і фруктози (вуглеводи, що легко засвоюються), вітамінів групи В, А, С, Е, РР, К він надзвичайно корисний і позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.
  • Пийте багато рідини. В перші два дні посту і в останній, коли прийнято повне голодування, необхідно пити велику кількість рідини - півтора-два літри протягом дня з додаванням меду чи лимонного соку.
Піст, або говіння - це не лише відмова від певної їжі , а передусім – це духовне очищення: молитвою, приборканням своїх пристрастей, аналізом свого життя. Це час досягнення душевного спокою, миру, відвідування церкви та примирення з ближніми. Кульмінацією посту є покаяння, сповідь та причастя. Без духовного змісту піст є простою дієтою. Через смирення тіла утриманням від скоромної їжі смиряється дух. Піст – це добровільна дія і персональна таємниця. Тим, хто наважився на нього, відкриваються безмежні можливості власної сили волі та радість перемоги над собою та своїми пристрастями.

No comments: